Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Fotó rovat logó

Minimalizmus, dinamizmus, profizmus

  • leading: Richard Avedon (1923-2004)
  • szerző: Szöveg: Dombó Szabolcs
Megjelenés dátuma: 2011. május 11. szerda

Csekély azoknak a száma, akik mind a modellfotózásban, mind a portréfotózásban egyedit alkottak, vagy újítást vittek a szakmába. Richard Avedonra mindkettő jellemző volt. Ez az orosz bevándorló családból származó tehetség már igen fiatalon, 22 évesen a divatfotózásban találta magát: a Harper’s Bazaar divatlapnak készített képeket 20 éven keresztül, és ahogy a lap egyik szerkesztője írja, az olvasóikat hamar elbűvölték felvételei. Nem elégítették ki azok a felvételek, ahol a modellek érzéktelenül, szinte élettelenül állnak, ehelyett a dinamizmust és az érzéseket kívánta visszaadni: így hát modelljeit úgy animálta, hogy divatképeirőll a hanyag elegancia és a határtalan életerő sajátos keveréke sugárzik.

A divat és reklámfotózás mellett rengeteg portrét is készített, pályafutása során a legnagyobb sztárok és modellek álltak, ültek, kerültek a legváltozatosabb testhelyzetekben a gépe elé. Minimalista stílusa egyedi: puritán fehér háttér előtt a szereplő egyenesen a lencsébe néz. A képek készítése során az alanyban az embert kereste, intimitásra törekedett, ezt akarta megörökíteni. Exponálás előtt modelljeivel gyakran beszélgetett és olyan, esetleg a modellek számára kellemetlen témákat feszegetett, amiktől azokról lehullott minden színészi álarc, így készült például híres felvétele Marilyn Monroe-ról is.

Készített reklámfotókat többek között a Versace, Dior és Calvin Klein cégeknek, éveken keresztül készítette a Vogue és Life magazin címlap-, és modellfotóit. 1989-ben a londoni Royal College of Art díszdoktorává avatta, 2003-ban életmű díjat kapott munkásságáért.

Azon kevés fotósok egyike, akit még filmben is halhatatlanná tettek: az 1957-es Funny Face című alkotás Dick Avery névre hallgató karaktere egyértelműen őt jeleníti meg, akit egy nem kevésbé ismert színész, nevezetesen Fred Astaire alakított, társa Avedon legimádottabb modellje, Audrey Hepburn volt.

Képeit a róla elnevezett alapítvány kezeli: http://www.richardavedon.com/

 

{likeit}

.

.