Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Fotó rovat logó

Relativitás elmélet után porté elmélet

  • leading: Andrzej Dragan
  • szerző: Szöveg: Zsolnai Péter
Megjelenés dátuma: 2011. május 11. szerda

Dragan

Az, hogy milyen a jó portré, nagyon szubjektív. Mégis, a legtöbben azért abban megegyeznek, hogy az elkészült kép tükrözze a személy egyéniségét és lehetőleg igyekezzen legszebb vonásait megmutatni. Van fotóművész, aki erről teljesen másképpen vélekedik. Andrzej Dragan, például.

Andrzej képeit nézve sokan azt gondolnák, hogy mint a legtöbb jó nevű, befutott fotós szinte  géppel a nyakában született és azt is csak akkor engedte el amikor fürdeni ment, nehogy elázzon és tönkre menjen. Szóval, ez a lengyel származású fiatal fotós karrierjét egy teljesen más terülten indította el.  A zeneszerzés mellett „sokáig” koptatta az egyetemi padot jó néhány országban. Varsóban, Amszterdamban, Oxfordban valamint Lisszabonban is a fizika tudományának átfogó részletes megismerésével próbálkozott, és tette ezt elég sikeresen. A Phd doktori fokozatot cum laude minősítéssel zsákolta be.

Aztán a fotózás kizökkentette az einsteini karrier-ívből és 2003-ban elkezdett fényképezni. Portréival igen hamar felhívta magára a figyelmet. Egy nagyon izgalmas képi világot varázsol a szemlélődő elé. Jó néhányan igyekeznek megfejteni a Dragan-hatás titkát. Rengeteg internetes oldalon található részletes útmutató, hogy miképpen lehet létrehozni a fizikus-fotós által előállított képeket.  Az eddig látott és olvasott cikkekben, blog bejegyzésekben mindenki technikai oldalról igyekszik megközelíteni a témát, ami helyes is, hiszen az „eltévelyedett” fizikusunk is rendesen belenyúl a képekbe. Ő azonban a kreativitását és egyéniségét is beleadja, és ettől lesznek igazán "Dragan"-osak, utánozhatatlanok. Habár a fotózás elég erősen technicista irányvonalat él meg napjainkban, még mindig az egyik legfontosabb alkotó eleme a kreativitás.

További információt és képeket az alábbi linken találtok:

http://www.andrzejdragan.com/

 

{likeit}

.

.