Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

KÖNYVAJÁNLÓ

  • leading: Lyontól New Yorkig
  • szerző: Szöveg és fotó: Horváth Kati
Megjelenés dátuma: 2011. május 11. szerda

Ha az embert lenyűgözi az élet valamely területe, önkéntelenül is elkezdi kutatni, és minél inkább elmélyed a témában, annál közelebb kerül a gyökerekhez. Nincs ez másként a konyhaművészettel sem. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, a konyhaművészet gyökerét érdemes Franciaországban keresgélni. Hogy időben meddig nyúlunk vissza, csak rajtunk múlik.

Paul Bocuse. A La cuisine du marchéc.

A modern francia konyha, a nouvelle cuisine megkerülhetetlen alakja, akit negyedmagával az évszázad szakácsának választott a Gault Millau étteremkalauz, nem más, mint Paul Bocuse. A La cuisine du marchéc. könyve olyan alapmű, ha soha más szakácskönyvet nem veszünk a kezünkbe, akkor is királyok és királynők lehetünk a konyhánkban! A könyv célja, hogy a francia konyha kulináris hagyományainak megismerése mellett nyitottá váljunk mindarra, amit akkor érhetünk el, ha megnézzük, mit főz a szomszédunk, az anyósunk, mit főznek és hogyan országhatárainkon túl. Az új francia konyha Bocuse szerint nem egyéb, mint az egyedüli igaz konyha, melynek lényege a kiváló minőségű alapanyag. Híres étterem, kockásterítős sarki bisztró vagy a saját konyhánk, kínosan ügyeljünk az általunk fellelhető legjobb alapanyag felhasználására! A következő alaptétel, hogy alapanyagaink ízét ne elfedni, hanem megőrizni, kiemelni törekedjünk. Hagyjuk el a vastag szószokat, bátran mondjunk le a zsíros bundákról, és minden fölösleges sallangról! A mester arra bíztat minket, hogy ne a szakácskönyvből kinézett receptet akarjuk megvalósítani, hiszen ez számtalan akadályba ütközhet. Jobban járunk, lazábban állhatunk a tűzhely mellé, ha szétnézünk a piacon, megvásároljuk azt, ami leginkább megnyerte a tetszésünket és adott alapanyaghoz keresünk egy jó receptet. A technikákat eltanulhatjuk a könyvből, gyakorolni nem árt persze, de Bocuse felhívja rá a figyelmet, ha a háziasszony szeretettel és örömmel főz, akkor könyvében felsoroltak kivitelezését csak siker koronázhatja!

Kapható francia, angol és német nyelven.

 

Alain Ducasse – Desszertek és cukrászat

A könyv 2010 végén jelent meg Magyarországon. Eredetileg szakácsként végzett, később nyergelt át a cukrászatra, szintén elkötelezett híve a nouvelle cuisine-nek. A természetes ízeket részesíti előnyben, legszívesebben gyümölcsalapú desszerteket készít. A desszert-művészet négy fő tengelyét négy fő érzet alkotja: a ropogós, a lágy-olvadós, a jeges és a forró. A desszert ne legyen túl édes! Legyen inkább átmenet a sós és az édes között, illeszkedjen zökkenőmentesen a fogások sorába, ne törje meg a menü egészének szellemiségét. Nem zavarhatja meg a sós és az édes közötti harmóniát, csak az asztali teríték változása jelezheti, hogy most az édesség következik.” A könyv bevezetőjében írott szavaiból kiderül, milyen alázatossággal közelíti meg szakterületét Ducasse. A könyvet bátran használhatják tankönyvként végzett cukrászok is, háziasszonyoknak gyönyörű dimenziókat nyithat meg ez a könyv. Alkotásra sarkall, kitartásra ösztönöz, a végeredmény pedig mindig, minden körülmények között elkápráztató lesz!

 

Thomas Keller – ad hoc at home

Thomas Keller napjaink egyik legnagyobb szakácsa, konyhafőnöke – Amerikában kétségtelenül A legnagyobb – egy étteremcsoport tulajdonosa. Több 10 év tapasztalat, franciaországi tanulmányok szolgálnak legújabb szakácskönyve alapjául. A kötet szárnyasok, húsok, halak, levesek, saláták, zöldségek és köretek, befőttek és lekvárok, chutney-ik, desszertek, kenyerek és kekszek mellett tárgyalja azt is, hogyan válhatunk jobb szakáccsá és a főzési technikák rejtelmeibe is alapos betekintést enged. Keller született tanár módjára vezet minket végig az elkészítési technikák egyes lépésein, nem fukarkodik apró, de fontos részletekkel sem: hogyan tegyünk el gyümölcsöt, zöldséget, hogyan keverjük a salátát, hogy mindenhova jusson a dresszingből, hogyan fogjunk hozzá egy csirke feldarabolásának, hogy készül a tökéletes pirítós, és lágy tojás, milyen süteményt készíthetünk grapefruitból.
Kapható a ChefParade főzőiskola könyvesboltjában

 

Yotam Ottolenghi – Plenty

A jeruzsálemi származású Londonban élő konyhafőnök ugyan nem vegetáriánus, de a zöldségek világa elbűvölte őt is! Mérhetetlen fantáziával párosít zöldségeket gabonákkal, gyümölcsöt zöldséggel, sajtokkal, magvaggal, fűszerekkel, ízekkel zsonglőrködik. Bébibrokkoli édes szezám salátával, marinált paprika pecorino sajttal, gombás lasagna, szőlőlevél, yoghurt pite, socca, egy délfrancia ropogós lepény csicseriborsólisztből, édes paradicsommal, hagymával, kakukkfűvel, lencsesaláta paradicsommal, gorgonzolával, tart-ok, quiche-ek, paella, olajok és egytálételek! Zöldségre fel!

 

{likeit}

.

.

Tovább a kategóriában: AZ ERŐT ADÓ CSONTLÉ »