Ziher | Tuti Netes Kultúrtipp zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Párizsi kalandok Budapesten | Párizsi-krém helyzet a fővárosban

  • leading: Párizsi-krém helyzet a fővárosban
  • szerző: Szöveg: Kenesei György / Wavrik Gábor
Megjelenés dátuma: 2011. március 30. szerda

Ha eldöntöttük, hogy nem csak cukorral, hanem az állítólag megemészthetetlen kakaóval is mérgezni szeretnénk magunkat (édes méreg!), egyik legbiztosabb választás a párizsi krém. Valahogy érezzük, hogy ez finomabb, mint egy átlagos csoki-krém. De mitől más? Egyáltalán más? Vagy csak a csoki krém neve ez sznobul?

A párizsi krém történetét nem sikerült teljes bizonyossággal kideríteni. Gerbeaud Emil cukrász és csokoládégyáros egy genfi (!) süteménykészítő család sarja bonbonok töltésére használta már az 1800-as évek végén és minden valószínűség szerint ő volt a névadója is e terméknek, Magyarországra hozva a franciás ízlést és természetesen a desszerteket.

A párizsi krém a főzött csokikrémek egy fajtája. Többféle készítése ismeretes. Például a tejet, tejszínt, cukrot felfőzzük a jó minőségű kakaóval, majd a tűzről levéve egy kis vajjal kihabosítva kapjuk ezt a klasszikust. Mint a gurmandságok között mindenütt, így itt is meghatározó az alapanyagként használt kakaó, vaj, és tejszín minősége. A kakaó lehetőleg legyen minél sötétebb és zsírosabb, (tartalmazzon minél több kakaóvajat) és bátran használjunk teljes tejet is a készítésnél. Ha valaki a sötétebb, karakteresebb ízű, fanyarabb krémet kedveli, akkor helyettesítse a tej, tejszín egy részét vízzel (gondoljunk csak a vízzel készített kakaóitalra – sötétebb, karakteresebb, a tej kevésbé takarja el az eredeti ízét). A cukorral bánjunk ízlésünk, plusz kilóink, vagy az épp aktuális trendek szerint. Tipp: a piskótát még a langyos krémmel töltsük be, így a krém és a tészta közelebbi barátságba kerülhetnek.

A városi forgatagban a következő párizsi krémes sütiket leltem fel:

  • párizsi csúcs, ami a CSÚCS, de ne szaladjunk előre;
  • lúdláb, amely nem mindig készül ebből a krémből;
  • Tátracsúcs,  …ez sem mindig;
  • Gellért tekercs, amelynek valószínűleg annyi köze van a püspökhöz, hogy ugyan olyan mozdulatokkal készítik, ahogyan a hordó gurult;
  • párizsi krémes ostya-rudak;
  • bohém szelet.

Megemlíteném, hogy az ősi Utasellátós csokirúd is ebből készült. Ha hirtelen kellet csúcs-édesség ebéd után, tökéletes választás volt, de ma már csak halvány utánzatokat lehet kapni a piacon, nem tenném őket a listába. Helyette ott a benzinkutaknál kapható párizsi kocka (Szamos Csemege), mert éjjeli gyors-segélynek a legjobb (glupp!).

 

Íme egy teljesen szubjektív TOP 3-as lista Budapestről:

 

 

No.1: Párizsi csúcs és lúdláb (Halmes Cukrászda, Hegedűs Gyula utca 88.)

Az itteni párizsi csúcs minden csokis sütik csimborasszója! Csak annak ajánlom, aki tényleg édesszájú! De ebben az esetben még csajozásra is jó (tesztelve). Ugyanebben a sarki cukiban készítenek lúdlábat is ebből a krémből. Ha a nagyapa ügyeletes, kis meggyeket rak bele könnyítésnek, ha a fia, akkor dzsemet. Sajnos nem mindig kapható, évek óta próbálok rájönni, miért.

 

No2: Gellért tekercs (Szentendrei út 20. szám alatti mini-cuki a Flóriánnál)

Ez egy hardcore változat. Olyan tömény, hogy egy zöldborsó leves után egy szelettől jóllaktam! Ha valaki szereti, ha koncentráltan támad a zsíros és sötét kakaó, mint egy keserédes csoda, ezt javasoljuk. Elvégre sírva vigad a magyar! Az alkotó a meggy-könnyítéssel itt is trükközik, nagyon helyesen.

 

No3: Bohém szelet (Cziniel Cukrászda, Nánási út 55. – Római Part)

Ez is tömény krémből készül, ezért pont jó a mérete, ha csak tényleg egy KIS nasira vágyunk. A Czinielben egyébként több más termék is készül párizsi krémből, de ezt találtuk a legszeretetreméltóbbnak.

 

{likeit}

.

.