Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Képző rovat logó

Minőségi ékszerek bútorlapból, papírból, stb…

  • leading: (Filter – ékszer galéria a Pozsonyi úton)
  • szerző: Szöveg: Timár Andrea
Megjelenés dátuma: 2011. június 08. szerda

Annak ellenére, hogy imádom az ékszereket, nem tudtam elképzelni, hogy mit lehet róluk beszélgetni… enyhén szólva, szorongva indultam a találkozóra. A Filter Galéria tulajdonosával, Kárpáti Róberttel töltött két óra, azonban azóta is lázban tart. Hazaérve első dolgom volt lájkolni a Facebook-on a Filter Ékszergaléria oldalát.

Nemcsak az nyűgözött le, hogy a fiatal galériatulajdonos milyen érzékenyen és komolyan beszél a vitrinekben kiállított ékszerekről, hanem az a küldetéstudat is, ami a galéria megnyitására motiválta.

„Ezeket az ékszereket nem hordani kell, hanem viselni!” – szögezte le Róbert, mindjárt a beszélgetésünk elején. Bizonyos tárgyaknak lelkük, kisugárzásuk van. Így tulajdonosuk nem egyszerűen díszíti magát velük, hanem tartást, erőt, szellemiséget kap tőlük, akár viseli, akár csak otthon nézegeti őket.
Hogy miért éppen a Pozsonyi úton, és nem például a Király utcai design-soron nyílt az üzlet, annak egyebek mellett az az oka, hogy a galéria, bár kerekasztal-beszélgetéseknek, találkozóknak is teret ad, nem egy „bulista hely”. Inkább fennkölt, elegáns, magasztos. Egyáltalán nem zsúfolt, pedig számos ékszerész munkáját mutatja be. „A kortárs daraboknál nem mindig a viselhetőség a fő szempont, hanem, hogy szeretnének valamit kifejezni.”

Vannak, akik komolyan gyűjtik ezeket a kincseket. Én személy szerint, gyűrű fetisiszta vagyok, de furcsa mód, nem birtokolni szerettem volna az itt látott különleges darabokat, hanem inkább sokáig ott lenni velük, és csodálni őket. Mert komolyan, hogy mik vannak?! Ékszer papírból? Jó, jó, de formatervezési díjas?! Gyűrű a konyhai munkalap anyagából?? Nyaklánc fából? De tényleg! „Az iparművészeti ékszerek helyét a világban (no meg persze az árukat is) nem mindig a felhasznált nyersanyag határozza meg. Pont úgy, mint egy több millió dolláros darabka vászonét sem, ha egy zseni ecsetvonásai vannak rajta.”

A fentiek szellemében mutatunk be néhány kortárs ékszerészt a Filter Galéria kínálatából:

Gera Noémi

Gera Noémi 2006-ban nyert Formatervezési Díjat papír (!) ékszereivel.Vági Flóra

Egy nyaklánc, amelyik dísztárgyként is megállja a helyét: egy ébenfa kocka „felszeletelve”. A darabok tökéletesen illeszkednek, és bármikor össze tudnak állni újra kockává.Fördős Bence

Fördös Bence szokatlan formájú ékszereket készít titánból és platinából. A szögletességük ellenére is kényelemes viseletű gyűrűknek az Iparművészeti Múzeum vitrinjében lenne a helyük!Király Fanni

Király Fanni kapott egyszer egy darab régi textíliát, amit meg akart menteni, így lett ő a „textilmentő ékszerek” kitalálója és alkotója.Kuti Krisztina

Akár dédanyánktól is örökölhettük volna ezt a klasszikus formájú, végtelenül elegáns, örökké divatos együttest.Vékony Fanni

Konyhai munkalapok is készülnek abból az anyagból - corianból - amiből ékszer szettet varázsolt Vékony Fanni. „Az idősebb korosztály legnagyobbjait a rendszer kényszerítette a nemesfémeken kívül más anyagok használatára. A mai fiatalok maguktól kísérleteznek új, meghökkentő alapanyagokkal.”

www.webshop.filtergaleria.hu

 

{likeit}

.

.

Tovább a kategóriában: « Strand-divat - made in Hungary!