Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Könyv rovat logó

Az olvasnivaló szakácskönyv

  • leading: Váncsa István: Váncsa István szakácskönyve – Ezeregy recept
  • szerző: Szöveg: Berényi Anna
Megjelenés dátuma: 2011. június 08. szerda

Mi sem áll távolabb tőlem, minthogy recepteket böngésszek, vagy hogy erre buzdítsak másokat. Arra már inkább buzdítok, hogy olvassunk Váncsát. Nincs ebben semmi értékítélet, csak érdeklődési preferencia. Van, aki ezt szereti, van, aki azt. Ez a szakácskönyv szerencsésen a két csoport közös halmazát adja: jó annak, aki szereti a szakácskönyveket, és jó annak, aki szeret Váncsát olvasni.

Váncsa István szakácskönyve

Sőt, akinek téves elképzelése lenne a főzés tudományáról, a konyhaművészet színvonaláról, az komoly helyretétellel számolhat. Talán ők járnak a legjobban, mert ők kapják a legtöbbet ettől a vaskos alkotástól. De mindenki más bőven talál még magának böngésznivalót a könyvben.

A receptek tanulmányozása során az alábbi elrettentő tényeket tudtam meg:
- a Del Coronado módra készülő sajtlepényt pont 759 négyzetcentiméter alapterületű tepsiben kell készíteni,
- az észak-afrikai bulgursalátához negyed kiló bulgurt kell venni,
- az egyik recept pl. így kezdődik: "Vadnyúl bánáti módon. Megnyúzom az állatkát..."
- a receptek nagy százaléka így kezdődik: "előző nap..."
- a receptek nagy százaléka egy-másfél sűrűn teleírt oldal.
No, én ezért csak olvasom Váncsa receptjeit.

De számomra a lényeg a recepteket összekötő szövegekben volt. Azokból még izgalmasabb dolgok jutottak a tudomásomra:
- A francia konyha mai ínycenségeinek nagy részét Medici Katalin vitte be a franciákhoz a XVI. században. Addig a franciák is csak barbár hús- és káposztazabálók voltak.
- 1966-ban az ófehértói tsz-ben sikerült injekciókkal megmenteni 2491 db kolerás libát, így azt a helyi baromfifeldolgozó átvette, és feldolgozta...
- Már a pun háborúkban is ellopták a hadiellátmányt, ezért ettek levest a katonák (tizedannyi húsból is lehet levest főzni tízszer annyi főre).
- A csorba nevű leves belső-ázsiai eredetű, és elterjedt egészen Indiáig és az Ibériai félszigetre is. "Ez az igazi globalizáció, nem a McDonalds."
- Oppianosz i.sz. 149-ben háromezer-ötszáz hexameterben írta meg halbiológiai szakkönyvét. 
- Az ókori római halgazdaságokban a murénákat élő rabszolgákkal etették. Mármint a rabszolgák voltak az eledel.
- Gulyáslevest gulyás sose evett, annyira drága étel volt a marhahús.
- Garibaldi fiatal korában brazil hajókat fosztogatott Dél-Amerikában. (Mintha a mai olasz politikusok foltos pedigréjének hagyománya lenne.)
- Ezek desszertek nevei: Elesett katonanő, Tommy Lee felelőssége, Suriname-i rosszlányok öröme, Szereposztó dívány, Hófehérke és az erotika, Lopakodó gerilla, Vukovári trojka, Káró nyolcas, Merjünk tököt álmodni, Ugráló nagypapa, Karayazi éjszakák, Tökös tündér, Bukott polgármester öröme, A besenyők elkárhozása.

Olvasni és enni a Váncsa-féle ételremekeket  igazán remek dolog! Én az elkészítésüket azonban meghagyom másnak. De minden ilyen izgalmas szakácskönyvet elolvasok majd.

 

 

{likeit}

.

.

Tovább a kategóriában: « Abszurdirodalom