Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Könyv rovat logó

Szomáliai putriból a holland parlamentbe

  • leading: Ayaan Hirsi Ali: A hitetlen
  • szerző: Szöveg: Berényi Anna
Megjelenés dátuma: 2011. június 08. szerda

Ismerünk már sok kegyetlen női sorsot, csonkolást és megalázást. Kell erről még olvasni? Kell. Egyrészt azért, mert Ayaan Hirsi Ali története lebilincselő, szívbemarkoló és tanulságos. Másrészt azért, mert ez a történet nem áll meg ott, hogy a végtelen szegény, de végtelen gyönyörű fiatal lányból keresett modell lesz a világ szerencsésebb felén. Ayaan Hirsiből ugyanis nem modell, hanem politikus lett Hollandiában. Ott, ahol a világon talán a legliberálisabban, legbefogadóbban és legbőkezűbben bánnak a menekültekkel. És itt jön a tanulságos rész: egy érintett szempontjából gondolhatjuk végig ezt a típusú menekültpolitikát. Nem az Hirsi véleménye, mint amire számítunk. Annál sokkal tanulságosabb.

A könyv két részből áll: az elsőben afrikai hányattatásait ismerhetjük meg: sok ország, sokféle kegyetlenség, népcsoportok, vallások kavalkádja. Egy örök csak: a nők kilátástalansága.
A kezdő képet ismerjük is tán: az írónő nagyanyja 18 évesen egyik nap kihajtotta a kecskéket legelni, de ekkor rájöttek a fájások. Egy fa alatt egyedül megszülte harmadik és negyedik gyerekét: ikerlányokat. Késével elvágta a köldökzsinórt, estére összeszedte magát annyira, hogy be tudta hajtani a kecskéket. Senki nem volt oda a teljesítményétől, mert lányokat hozott haza. Ennek persze nem az a korrekt kiértékelése, hogy akkor mit rinyálnak a mai nyugati nők – de ez most mellékszál.
A történet olyan világokba enged bepillantást, ahova önszántunkból csak lopva pislatunk be: pl. az afrikai nagyvárosok szegénynegyedeibe. Kamaszodó muszlim fiúk generációja nőtt fel ezeken a nagyvárosi utcákon apa nélkül - mivel az apák harcoltak, és anya nélkül - mivel az anyák alsóbbrendűek voltak, akiknek nem tartoztak engedelmességgel a fiúk. Na, ők nem lettek Nagy Generáció.
Szívfájdító olvasni és megérteni a mintát, hogy zsigerig becsületes emberek a legjobb tudásuk szerint, a legjobb szándékkal a legnagyobb kárt okozzák azoknak, akiket a legjobban szeretnek: a gyermekeiknek.

A könyv második fele már az európai történet. Az exotikumot kedvelő olvasó itt talán le is tenné a könyvet, és milyen rosszul tenné! Ez a fele számomra még érdekesebb, talán attól is, hogy ebben már mi is benne vagyunk; nem csak látcsővel kukkolunk és borzongunk, hanem közvetlen közelből tükörbe nézünk. Látjuk az összes randa pattanásunk. Az írónő, aki szigorú törzsi rendszerben nőtt fel, egyből észreveszi az európai kasztrendszert is: az elkülönülő társadalmi osztályokat,  vallási közösségeket és politikai csoportokat.
Erősen elgondolkodtatja az embert arról, hogy a liberalizmus mennyire kijátszható, maga ellen fordítható. Emiatt persze nagyon elkeserítő. Úgy szerettem volna, ha egy közülük való megértette volna velem, hogy miért kell ennek így működnie, és miért tud majd békésen megférni egymás mellett többféle, akár gyökeresen eltérő kultúra. Ehelyett jön egy közülük való, és lerántja a leplet, hogy ez így sose fog békésen működni.

Biztos esik túlzásokba az író (vagy csak szeretnénk hinni), néhol enyhe propaganda vagy csak politikai naivitás vonja be az írást, de ott a végső kártya a kezében: az okozott szenvedés. Azzal nem lehet vitatkozni.

 

Ayaan Hirsi Ali: A hitetlen
Fordította: Kelemen László
Ulpius-ház
2008

Ayaan Hirsi Ali: Infidel
Free Press
2007

 

{likeit}

.

.

Tovább a kategóriában: Abszurdirodalom »