Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Film Rovat logó

Megjelenés dátuma: 2011. június 22. szerda

Egy szimpatikus pszichopata

Bronson
[Bronson, 2008]

Szöveg: Nagy Marianna

Tíz évvel ezelőtt az ausztrál Andrew Dominik Chopper című biográfiája letaglózott bennünket. Az életrajzi film kategóriában viszonylag ritkán látunk köztörvényes bűnözőkről szólót, pedig mennyivel izgalmasabb ez a téma, mint a meg nem értett képzőművész, vagy a hisztérikus zenész. Korunk hőse amúgy is a „rosszfiú”, gondoljunk csak bele Dexter, Riddick, Hannibal Lecter, vagy akár Gru, stb. zsenialitásába. A Chopper felléptette Eric Banát a nemzetközi karrier felé vezető út utolsó lépcsőfokára egyértelműen bizonyítva, hogy nem csak egy új, jóképű ausztrál srácról van szó, de egy kivételes tehetségű színészről is.

Bronson és Chopper

2008-ban a folyamat megismétlődött, a britek is bemutatták a saját, nemzeti bűnözőjük portréját, Tom Hardyval a főszerepben, akinek pályafutásában szintén fordulópontot jelentett Bronson hátborzongatóan hiteles megformálása. A BBC-s TV szerepek és gengszter-mozik után Hardy ma már túl van Christopher Nolan Eredetén, és nemrégiben kerültek fel róla a világhálóra az első képek az új Batman film egyik lehetséges gonoszának szerepében.

Michael Gordon Peterson alias Charles "Charlie" Bronson az angolok legerőszakosabb börtönlakója. Ez a walesi születésű fickó eleinte pusztakezes ökölvívásból élt Kelet- Londonban – lásd Guy Richie: Blöff – s ebben az időben változtatta át nevét kedvenc filmje tiszteletére – lásd Bosszúvágy – Bronsonra.
1974-ben, 22 évesen börtönözték be először, rablás miatt, hét évre. Odabent azután elszabadult a pokol, sem rabtársai, sem a börtönőrök nem voltak biztonságban mellette, magánzárkából ki-be járás, plusz még hét év ráadás.

1988-ban kiengedték, kemény 69 napig szabadlábon is volt, majd újra becsukták, megint rablás miatt. Folytatódott a kálvária: szigorított, különleges elhelyezés különleges helyen a legelvetemültebb rabokkal, elmegyógyintézet, és ki tudja mi jött még, egyszóval, a szigetország igazságszolgáltatásának csődje. A közvélemény kiakadt, börtönreformért ágáltak, közben interjúk és tanulmányok születtek.

Eközben Bronson változatos tevékenységet folytatott, különféle túszokat ejtett: könyvtáros, rabtárs, őr, stb… egyszóval aki kéznél volt. A váltságdíj egyszer egy felfújható baba, egy helikopter és egy csésze tea volt.

Komolyra fordítva a szót, Michael Gordon Peterson Bronson a mai napig börtönben ül, utoljára 2010 novemberében hallatott magáról, mikor is a bevált módszer szerint meztelenül, vajjal bekenve – a filmből részletesen kiderül, hogy ez vajon miért is hasznos – megint megtámadott hat őrt (egyszerre!).

Valószínűsített életfogytiglanja közben azonban már tizenegy könyvet írt, és többek között kifejlesztett egy új fitness programot is.

Igazán életrajzi filmhez való téma, nem igaz?

Kölcsönözhető az Odeon videótékákban.

 

{likeit}

.

.