Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Zene Rovat logó

Electro-funky és tangóharmonika

  • leading: Gotan Project („Gotan Project Live”)
  • szerző: Szöveg: Tímár Andrea
Megjelenés dátuma: 2011. január 26. szerda

Gotan

Nem jellemző, hogy egy vendéglátó-ipari egységben, ahova azért megy az ember, hogy valakivel beszélgessen, a zenére figyeljek, de előfordult párszor. És meglepő, de igaz, hogy többségében ugyanarra a zenére. Ez volt a Gotan Project. Minden alkalommal tökéletesen festette alá a beszélgetést, vagy akár a hallgatást.


Az 1999-ben alakult zenekarról, a www.gotanproject.com vagy a wikipedia oldalakon minden tényszerű adatot meg lehet találni, hogy tudniillik a tangót, az elektromos zenét, a nu jazz-t és más műfajokat ötvöznek, hogy három tagból áll (a francia Philippe Cohen Solal, az argentin Eduardo Makaroff és a svájci Christoph H. Müller), Párizsban működnek, és hogy már a zenekar megalakulása előtt is sikeres zenészek voltak, csak más néven futottak. Majdnem minden évben kiadnak egy új albumot és nem reménytelen élőben sem találkozni velük Európában.

Elsősorban nőknek ajánlom, mert a párizsi hangulat és az argentin tangó, rövid közvélemény kutatásom szerint, sok férfit kergethet „érfelvágós” hangulatba.

Kiemelném a 2008-as Gotan Project Live c. kiadványukat. A vaterán nem találtam meg, de az ebay-en beszerezhető, úgy tizenhat dollár körül. A magyar web-shopokban tizenhatezer forint az ára, a boltokban pedig természetesen még drágább.

Számíthatunk rá, hogy zenéjüket hallgatva, felerősödik a hangulatunk, bármilyen legyen is. A tangó méltóságteljes szomorúsága, az electro-music és a funky pörgése, a tangóharmonika érzéki hangzása biztosan hatni fog ránk.

A Gotan Project női hangja, az eredetileg újságírónak tanult, katalán Cristina Vilallonga, de néha besegít egy másik énekesnő is, a rendkívül tehetséges argentin tangóénekesnő, Claudia Panonne. Az ő oldalaikra is érdemes ráklikkelni, ha időnk engedi, mert mindketten szépek, egyediek és írnak saját dalokat is, melyeket más formációkban adnak elő.

 

Annak, hogy egy kalap alá vettem őket, biztosan nem örülnének (ha tudnák), de végülis ez az ajánló nem róluk szól, hanem a nagyszerű Gotan Project-ről, akiket érdemes innen indulva nézegetni:

http://cristinavilallonga.com

http://www.claudiapannone.com.ar

.