Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Zene Rovat logó

Megtört szívek klubja

  • leading: Adele: 21 (2011)
  • szerző: Szöveg: Horváth Annamari
Megjelenés dátuma: 2011. március 02. szerda

Adele külsőre hozza azt, ahogy egy tipikus angol lányt elképzelünk. Husis, hófehér bőrű, retro cuccokba öltözött lány a szomszédból. Semmi különös. De aztán elkezd énekelni és a semmiből valami lesz. Egy érzékeny, törékeny, sebzett lelkű díva, aki akárcsak mi, bele tud őrülni, ha otthagyja az a dög és megbocsát, ha néha szépet hazudik.

A hangja olyan fátyolos, el-elcsukló, mintha most épült volna fel egy tüszős mandulagyulladásból, de mégsem erőtlen és azonnal felkapjuk a fejünket, ha meghalljuk valahol.

 

Az 1988-as születésű, énekes-dalszerző, egy három számos demo-val debütált a MySpace-en, ami felkeltette az XL Recordings (Basement Jaxx, Prodigy The White Stripes, Radiohead) figyelmét is, olyannyira, hogy ripsz-ropsz le is szerződtették.
Első albumát a „19”-t a közönség és a kritikusok is nagy elismeréssel fogadták, elsőként kapta meg a BRIT Awards-on a „Kritikusok Díját” és 2009-ben két Grammy-t is bezsebelt.

Kérdéses volt, hogy ilyen erős kezdés után hogyan tovább, megismételhető-e ez a színvonal, netán lehet-e növelni a tétet? Nos, Adele 2011 elején megjelent második albuma a „21”, a Billboard 200-on már a megjelenéskor az első helyen kezdett. Hasonló sikert hozott az album egyik dala a „Someone Like You” is, így párhuzamosan élvezte mind a kislemez slágerlisták, mind az albumok listájának első helyét. Ezt utoljára a Beatles érte el, 1964-ben.
Az első lemezhez hasonlóan a dalok zöme a „heartbroken soul” (ahogy ő maga nevezi) jegyében született, de egy-egy szám erejéig már Adele kísérletező kedve is megmutatkozik.
Igényes, érett anyag kerülhet a kezünkbe, modern és klasszikus hangzás elegye, mely rácáfol arra, hogy egy huszonéves még semmit sem tudhat a szívügyekről.

 

 

.