Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Zene Rovat logó

Sosem késő belevágni

  • leading: Charles Bradley: No Time for Dreaming (2011)
  • szerző: Szöveg :Horváth Annamari
Megjelenés dátuma: 2011. március 02. szerda

Charles Bradley-vel ismerkedve, azt hittem, hogy egy általam nem ismert hatvanas évekbeli soul énekest hallok. Legnagyobb meglepetésemre kiderült, hogy egy hatvanas férfi első lemezéhez van szerencsém. Egy olyan soul előadóéhoz, akinek volt miből merítenie, ami a műfaji sajátosságokat illeti.

Bradley-t ugyanis nem kímélte az élet. Az 1948-ban született, Brooklynban gyerekeskedő fiú 14 évesen döntötte el, hogy színpadon a helye, miután nővére elrángatta egy James Brown koncertre. Hazaérve, lelkesen gyakorolni kezd a partvissal, imitálva a mester mozgását és elhatározza, hogy az utcai lógás helyett, valami értelmesebb dologba kezd.

Egy szövetségi programnak köszönhetően Mainbe kerül, szakácsnak tanul, majd 9 évig egy elmegyógyintézetben kap munkát, naponta 3500 emberre főz. Érthetően elege lesz ebből, kipróbálja szerencséjét, beutazza Amerikát, Alaszkában landol, de zenei karrierjét nem sikerül beindítania.
Vissza a kaptafához, Kalifornia, újra kötényt köt és lassan kezdi feladni színpadról szövögetett álmait. Miután 20 év után kirúgják, betelik a pohár, összepakolja a családját, a hangszereit és hazaköltözik Brooklynba. 51 éves, helyi klubokban lép fel, lassan kezd magához térni, egyenesbe jönni és egyre többet foglalkozik a zenével. Már-már azt hihetnénk, hogy a pozitív végkifejlet felé közeledünk, amikor beüt a krach. Egy reggel anyja házában szirénázásra ébred, majd várja a hír, a bátyját megölte az unokaöccse. Bradley teljesen kiborul és nem úgy tűnik, hogy ebből talpra lehet állni.

Végül a hatvanhoz közeledve jön el a mesebeli fordulat, a Daptone Records felfedezi nyers, ösztönös hangját és elkezdi vokalistaként használni. Itt ismerkedik meg Thomas Brenneck gitáros-dalszerzővel, aki megismerve Bradley hátterét, biztatja őt, hogy énekelje ki magából a történteket, támaszkodjon a saját élményeire.

Ennek köszönhető a „No Time for Dreaming” album őszintesége, hitelessége, vibrálása és öröme. Bradley szó szerint szívvel-lélekkel fogott neki ennek az albumnak és nem fél megmutatni magát akár egy szerelemről ("I Believe in Your Love", "Heartaches and Pain", "Lovin' You Baby"), akár a megpróbáltatásairól van szó. Nincs már idő az álmodozásra, megélni kell az álmokat.

 

.