Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Könyv rovat logó

Történelem a biológus szemével

  • leading: Jared Diamond: Háborúk, járványok, technikák
  • szerző: Szöveg: Berényi Anna
Megjelenés dátuma: 2011. március 30. szerda

Vannak könyvek, amelyekben a történelem tények sorozata: évszámok, nevek, csaták. Ezeket nem ajánljuk, szerencsére lassan már a közoktatásból is száműzik őket. Vannak aztán az olyan könyvek, amelyekben a történelem színesen hömpölygő regény, érzelmekkel, érdekességekkel, meglepetéssekkel, neadjisten párbeszédekkel. Ilyenekről már mi is írtunk (VIII. Henrik hat felesége, Alkonyi villámlás, Fogság), mert ezeket szeretjük. De létezik egy harmadik fajta interpretációja a történelemnek, amely talán még érdekesebb, mint az előző: igazi Indiana Jones-típusú nyomozás. Ez a természettudományos megközelítés. Ennek kiváló példája Jared Diamond Háborúk, járványok, technikák című könyve, mely 1998-ban megkapta a Royal Society Prize for Science Books kitüntetést, ezt az évben legjobbnak tartott tudományos könyvnek ítélik oda.

Diamond elsősorban biológus, innen a természettudományos nézőpont.  Amit a történelemben keres, az sem a szokásos kérdések egyike, hanem az emberi történelem alapmintázatát keresi; hogy miért alakult így az emberiség történelme, ahogy; miért a fehér ember kezében van a gazdagság és a hatalom?
Persze hihetetlen önbizalom kell egy biológustól, hogy kísérletet tegyen ennek megválaszolására. A kihívás mértékét érzi Diamond, és megindokolja bátorságát: amíg az ellenkezőjét be nem bizonyítjuk, addig mindig felmerül majd válaszként erre a kérdésre, hogy a fehér ember genetikailag felsőbbrendű. Ezért inkább megpróbálja bizonyítani, hogy ez nem igaz. Szerintem sikerül is neki annyira, hogy az a szőke, kék szemű olvasója, aki eddig állatkertbe való kedélyes érdeklődéssel figyelte a harmadik világ küzdelmeit, most talán elgondolkodik szerencséjén.

És mitől természettudományos a könyv? Mert jó néhány természettudományi ág vagy egyéb, számszerűsíthető tudományág eredményeit feldolgozza és felhasználja a válasz keresésekor. Elindul az első ember megjelenésével egy időben, és felhasználja a geológia, biológia, genetika, evolúció-biológia eredményeit és módszereit annak érdekében, hogy kiderüljön, milyen tényezők alakították a világhatalom mai felállását, ha nem genetikus tényezők.
Kiszámoljuk együtt pl., hogy mennyi idő alatt népesítette be az emberiség Észak-, és Dél-Amerikát: ennyi ember, ekkora szaporodás,  ekkora terület, ilyen földrajzi mobilizációs sebesség, ilyen klimatikus viszonyok között - egyből kiderül, ha téves úton jár az ember.
Rövid, de minden logikai lépést tartalmazó leírását olvashatjuk az írás kialakulásának, betekinthetünk a nyelvek fejlődésébe, és megtapasztalhatjuk annak bizonyító erejét. Néha – főleg a számára kedves biológiai témákban: növénytermesztés, vadállatok háziasítása –, talán mélyebb részletességbe és hosszabb kifejtésbe bonyolódik, mint azt egy türelmetlen olvasó szívesen elvisel. Ezek a részek nyugodtan átlapozhatóak, bár körülményes aprólékossága kiválóan megalapozza érvelését.

Annyira üdítő a történelemről így gondolkodni, hogy azoknak is ajánlható, akik egyébként ódzkodnak a történelmi témáktól. Azt már csak remélni tudom, hogy pár év múlva a gyerekeim már nem értik majd lelkesedésemet a témában, mert nekik már természetes lesz ez a fajta történelem tudomány.

 

Jared Diamond: Guns, Germs, and Steel
W W Norton & Co
1998

Jared Diamond: Háborúk, járványok, technikák
Fordította: Födő Sándor, Vassy Zoltán
Typotex, 2010

 

{likeit}

.

.